top of page

Tři jednoduchá předsevzetí do nového roku, která vás rychle posunou ke zdraví

Předsevzetí do nového roku nemají smysl, pokud chceme změnit hodně věcí co nejrychleji a nejlépe najednou. Daleko smysluplnější je dát si relativně jednoduché cíle: jeden, dva nebo tři. Při jejich dlouhodobém opakovaní vám přejdou tak hluboko pod kůži, že za půl roku je budete dělat bez přemýšlení automaticky.

ČÍM TEDY V NOVÉM ROCE ZAČÍT ?

Navrhuji 3 předsevzetí, která jsou relativně snadná a hodně s nimi dosáhnete v rámci zdraví:


1.TIP: REDUKCE SLADKÉHO NA MINIMUM

Nejíst sladké vypadá pro mnohé z nás snadné, ale pro některé je to nepřekonatelná závislost, vycházející ze samého nitra našeho těla. Zbavit se závislosti na sladkém není o disciplíně, je to o metabolické rovnováze a funkčním středu.

K tomuto tématu přikládám moje čtyři jednoduchá doporučení, která opravdu fungují: - začínejte den teplou fermentovanou obilnou kaší na sladko či slano s dostatkem bílkoviny - jezte ke každému jídlu bílkovinu (rostlinnou nebo živočišnou) ve velikosti vaší dlaně nebo pěsti - namísto chlebových jídel, dávejte přednost tepelně upraveným pokrmům, důraz dávejte na polévky - nejzdravější sladkostí je kousek ovoce s ořechy nebo nějaký dezert z ovoce.

Miluji rozmixovaný banán smíchaný s malým šálkem silné černé kávy a lžící zakysané smetany. Vznikne luxusní kávový krém. Stejně tak rozmixované mango se lžící kokosového jogurtu a kopečkem šlehačky je famózní. A nebo vyzkoušejte zapečená jablka plněná sezamovou pastou s datlemi, recept najdete v mé knize Dej tělu šanci na str. 280.

2 PĚSTI OVOCE ZA DEN JE PRO TĚLO SKVĚLÁ ZPRÁVA !


2 TIP: ZELENINA KE KAŽDÉMU JÍDLU

Pestrá zelenina podle ročního období je zdrojem nenahraditelného množství především mikroživin a vlákniny, ale také je zdrojem životně důležitých antioxidantů , které zpomalují naše stárnutí. Veliké množství minerálů a stopových prvků, v zelenině obsažených, se starají o acidobazickou rovnováhu v těle. A bez vlákniny nikdy zdravý střevní mikrobiom nevybudujeme.

Jak tedy zeleninu konzumovat: - jestliže na snídaně konzumujete sladké obilné kaše, doplňte je sezónním ovocem, ranní kaše naslano, doporučuji doplnit o pěst zeleniny - na oběd jako příloha se hodí buď pěst fermentovaných obilnin nebo škrobové zeleniny (pečené, restované nebo jako pyré: např. batátové, celerovo-jablečné a další) - kromě přílohy a bílkoviny, by měl talíř obsahovat ještě 2 pěsti neškrobové zeleniny (např. kopeček zeleniny kvašené a druhý kopeček zeleniny neškrobové, v zimě tepelně upravené, v létě v podobě zeleninového salátu)

4 – 6 PĚSTÍ ZELENINY ZA DEN JE SPRÁVNÉ MNOŽSTVÍ MIKROŽIVIN PRO TĚLO !


3 TIP: VODA JE NEJLEPŠÍ NÁPOJ

Neexistuje zdravější nápoj, než voda. Naše tělo je tvořeno ze 60-70 % vody a bez dostatku vody nebude správně fungovat biochemie našeho těla.

Jak správně pít vodu: - dávejte důraz na kvalitu vody (studánková voda nebo z kvalitního filtračního zařízení) - množství vody pijte podle ročního období, fyzické zátěže a pohybu, podle stravy, ale obecně doporučení 2-3 litry denně stále platí - doporučuji pít vodu teplou s citrónovou šťávou, s plátkem čerstvého zázvoru a kurkumy - velmi doporučitelné jsou v létě čaje s čerstvými bylinkami a v zimě s kořením


POPÍJENÍ TEPLÉ VODY DENNĚ POSILUJE STŘED A SNIŽUJE CHUTĚ NA SLADKÉ !


TYTO TŘI JEDNODUCHÁ DOPORUČENÍ PŘINESOU VELMI POZITIVNÍ ZMĚNY DO VAŠEHO ŽIVOTA A PŘITOM VÁS NEOMEZUJÍ A NENUTÍ K DIETÁM !




2 853 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page