top of page

Jak se projíst ke zdravé a silné imunitě ?

IMUNITNÍ SYSTÉM PATŘÍ K NEJVÝKONNĚJŠÍM SYSTÉMŮM V LIDSKÉM TĚLE


Vytvářel se milióny let a je jedním z nejdůležitějších a nejvýkonnějších systémů v našem těle vůbec. Na jeho funkčnosti doslova závisí náš život. Nežijeme totiž ve sterilní bublině, ale v prostředí plném mikroorganismů (virů, bakterií, parazitů) a toxických látek. Každým nádechem do sebe dostáváme milióny potenciálně nebezpečných protivníků. A právě imunitní systém je souhrn mechanismů, zajišťujích rozpoznání a následnou likvidaci škodlivých struktur. Oslabení imunitního systému znamená vážné ohrožení celého organismu. Představme si imunitní systém jako obrovskou armádu bojovníků, která se skládá z jednotlivých obranných jednotek rozmístěných v těle, jako jsou makrofágy, interferony, B-lymfocyty nebo T-lymfocyty, které patří k elitní (nejvýkonnější) jednotce našeho imunitního systému. Celý imunitní systém, podobně jako jiné systémy v těle, např. hormonální, nervový, funguje jako dokonale organizovaná armáda, ve které má každý člen svůj nezastupitelný výnam.


Hormonální, nervový i imunitní systémy fungují naprosto samostatně, bez našeho vědomého přičinění. Problém ale nastává, když tyto samostatně fungující systémy začneme vyvádět z jejich přirozené rovnováhy, kterou ke svému bezchybnému chodu potřebují.


UDRŽENÍ ROVNOVÁHY JE PŘÍMO ÚMĚRNÉ NAŠEMU ŽIVOTNÍ STYLU


V momentě, kdy začneme na tělo útočit životním stylem, který není v souladu s jeho přirozenými požadavky a potřebami, začneme ho pomalu a jistě z rovnováhy vyvádět. Nedostatek živin, průmyslově upravené potraviny, stres, nedostatek spánku a relaxace, to je cesta, jak poškozovat v těle všechny funkční systémy, které se starají o bezchybný chod a prosperitu našeho těla.


FUNKČNOST IMUNITNÍHO SYSTÉMU ZÁVISÍ NA TOM, JAK ŽIJEME, JÍME A PŘEMÝŠLÍME.


Proto není divu, proč v současné době výkonnost naší imunity stále klesá.


STRES A PRŮMYSLOVĚ UPRAVENÉ POTRAVINY, JSOU PRESNĚ TÍM OPRAVDOVÝM DŮVODEM POŠKOZOVÁNÍ IMUNITNÍHO SYSTÉMU, KTERÝ NÁS NÁSLEDNĚ JIŽ NEDOKÁŽE OCHRÁNIT, ANEBO V TOM HORŠÍM PŘÍPADĚ, SE OBRACÍ PROTI VLASTNÍMU TĚLU V PODOBĚ AUTOIMUNITNÍCH REAKCÍ, KTERÉ VYÚSTÍ V AUTOIMUNITNÍ ONEMOCNĚNÍ.


JAK SE TEDY PROJÍST KE ZDRAVÉ A SILNÉ IMUNITĚ ?


Je velmi důležité připomenout, že velká část imunitního systému leží v trávicím traktu, tedy ve střevě, což je pochopitelné. Se stravou totiž vstupuje do těla nejvíce nežádoucích vetřelců. Proto právě zde musí být soustředěna nejsilnější obrana. Takto skvěle to vymyslela příroda ! Dalším důležitým faktem je , že ve střevech žijí naši nájemníci – střevní mikrobiota, představující více než 100 biliónů bakterií a jiných mikroorganismů. A právě ta velice úzce spolupracuje s našimi systémy, jako je nervový nebo imunitní systém. Na složení střevní mikrobioty závisí i zmíněná komunikace a spolupráce. Takže si velmi dobře dokážete představit, že jestliže v našem střevním traktu panuje mikrobiální nerovnováha s převahou patogenních mikroorganismů, společně prospěšná komunikace patrně bude fungovat jen velmi špatně. Výsledkem je výrazné oslabení funkčnosti většiny našich systémů včetně imunitního.


JÍST PRO SILNOU IMUNITU, ZNAMENÁ JÍST PRO ZDRAVÉ STŘEVO !


JAK JÍST PRO ZDRAVÉ STŘEVO VE TŘINÁCTI BODECH :


1. Vyřadťe bílý cukr, bílou mouku a všechny průmyslově upravené potraviny z vašeho jídelníčku.


2. Jezte denně 4 PĚSTI neškrobové zeleniny a dvě 2 PĚSTI ovoce podle ročního období, syrové nebo šetrně tepelně upravené.


3. Jako přílohu konzumujte 1 PĚST nafermentovaných celých obilných zrn, např. kamut, ječmen, oves, nebo celozrnnou basmati rýži či pohanku (postup fermentace uvádím ve svých knihách).


4. Kdo nechce fermentovat, může jako přílohu konzumovat 1 PĚST škrobové zeleniny - mrkev, pastinák, petržel, celer, červená řepa, dýně, batáty, zelený hrášek.


5. V žádném vašem jídle nesmí chybět 1 PĚST nebo 1 DLAŇ bílkovin (živočišné formy pocházející z volných chovů nebo rostlinné formy, jako jsou malé luštěniny výhradně ve fermentované podobě). Ořechy a semena jsou skvělou variantou pro doplnění bílkovin a tuků zvláště na snídaně a svačiny. I tyto suché plody namáčejte, nejlépe přes noc se špetkou soli.


6. Výše uvedené potraviny vybírejte jen v té nejlepší dostupné kvalitě !


7. Ve zdravé kuchyni vystačíte s přepuštěným máslem, olivovým olejem nebo kokosovým olejem. Samozřejmě i bio máslo je v pořádku, to používejte převážně na dochucování pokrmů.


8. Upřednostňujte především teplé pokrmy, připravené šestrně ve wok pánvi (inspiraci najdete v mých knihách).


9. Polévky a fermentované obilné kaše dobře vyvážené bílkovinou, by měly být součástí každodenního jídelníčku.


10. Syrové zeleninové saláty jsou výsadou jarního a letního období a určitě na ně nezapomínejte. Na podzim a v zimě dávejte přednost tepelně upravené zelenině.


11. Probiotické potraviny jako je tibi vodní kefír, domácí mléčný kefír z tibetských houbiček, kvašené zelí, pickles nebo kimči konzumujte nejlépe denně v množství , které je vám příjemné.


12. Nezapomínejte na bylinky a koření, které nejen skvěle dochutí každé vaše jídlo, ale jsou i zdrojem velikého množství mikroživin a zdraví prospěšných fytochemických látek. Na

jaře a v létě dávejte přednost čerstvým bylinkám, na podzim a v zimě doporučuji sušené v kombinaci s prohřívajícím kořením. Kurkuma a zázvor, něchť jsou součástí každého vašeho pokrmu.


13. KAŽDÉ VAŠE HLAVNÍ JÍDLO SI SKLÁDEJTE VŽDY PODLE PRAVIDLA PĚSTÍ !!!

1 pěst přílohy + 1 pěst (dlaň) bílkoviny + 2 pěsti neškrobové zeleniny


Bližší informace ke všem třinácti bodům najdete v mých knihách DEJ TĚLU ŠANCI a ŠANCE PRO ŽENU 40+ .


Jen široké spektrum bezpečných a průmyslově neupravených sacharidů, bílkovin a tuků s vysokým obsahem antioxidantů, vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů a vlákniny, ale také dostek spánku, přirozeného pohybu a činností, které nám přinášejí radost, jsou jedinou cestou ke zdravému střevu a také FUNKČNÍMU A SILNÉMU IMUNITNÍMU SYSTÉMU, KTERÝ NÁS DOKÁŽE OCHRÁNIT PROTI VETŘELCŮM.


DNES JE TO KORONAVIRUS, CO TO BUDE PŘÍŠTĚ ?


TO JEŠTĚ NEVÍME, CO ALE VÍME JIŽ NYNÍ, ŽE MŮŽEME BÝT LÉPE PŘIPRAVENI !


Foto: Petra Novotná, Detoxikační salát z knihy Šance pro ženu 40+






1 684 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page