top of page

Je jarní únava mýtus ? A co je to opravdu účinná detoxikace ?

Podle lunisolárního kalendáře zimní období končí 27.ledna. Po zimě přichází tzv. DOJO doba (přechodné období), po kterém dorazí 14. února JARO ! Na Valentýna se příroda pomalu probouzí a i v našem těle se začínají odehrávat změny, které mohou vyvolávat tzv. JARNÍ ÚNAVU.


Spousta z nás vnímáme v toto období nedostatek energie, zvýšenou únavu, podrážděnost, bolesti hlavy a práce nám nejde od ruky, jak bychom si přáli. Často se proto káráme a nespokojenost ještě prohlubuje naše potíže. Možná si ale neuvědomujeme, že se nacházíme v energeticky nejnáročnějším období. Naše životní energie čchi, která proudí meridiány, je v zimním období ztažena dovnitř těla. V únoru se začíná pomalu obracet a proudí směrem k povrchu těla. Jde o energeticky náročný proces, který můžeme vnímat výše uvedenými symptomy. Ty se umocňují v případě, když energie v našem těle nemůže plynule proudit a je v určitém místě zablokována.


Jak rychle všechny tyto nepříjemné projevy pominou, závisí především na nás a našem jídelníčku. V únoru se nacházíme v elementu DŘEVO, ke kterému je přiřazen orgánový okruh JÁTRA-ŽLUČNÍK. Jestliže do našeho jídelníčku již nyní začneme zařazovat dostatek potravin podporujících tento okruh, jarní únava bude brzy minulostí a my naopak pocítíme nášup nové životodárné energie.


JAK TĚLU POMOCI, SE CO NEJRYCHLEJI ZBAVIT JARNÍ ÚNAVY ?


Změnu energetického toku v těle je velice vhodné podpořit vybraným jarním odlehčeným jídelníčkem, který by měl být zaměřený právě na orgán JÁTRA !


LEHKÝ DETOXIKAČNÍ JÍDELNÍČEK JE TOU NEJÚČINNĚJŠÍ ZBRANÍ PROTI JARNÍ ÚNAVĚ


Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Vykonávají přes 700 různých funkcí a jednou z nich je právě i čistění těla. Ano, na první pohled se zdá, že čištění těla probíhá bez našeho přičinění, ale ve skutečnosti podpora pro játra musí přicházet přes náš jídelníček, jinak nemůže detoxikace účinně probíhat. Stupeň přirozené detoxikace těla je přímo úměrný kvalitě našeho jídelníčku!

Jestliže neobsahuje dostatek živin pro podporu činnosti detoxikačních orgánů, nemůže detoxikace probíhat v souladu s potřebami těla.


PODPOŘIT JÁTRA, ZNAMENÁ KOMPLEXNÍ PŘÍSUN ŽIVIN PRO JÁTRA !


Opravdu účinná detoxikace bez vedlejších detoxikačních symptomů probíhá ve dvou fázích:


PRVNÍ FÁZE DETOXIKACE:

První fází je vyloučení toxinů z tukových buněk do krevního oběhu. K tomu jsou ideální zeleninové šťávy ( sladké ovocné nikoliv, protože součástí detoxu je i snaha eliminovat cukry, včetně těch přírodních, obsažených v ovoci). Pro uskutečnění prvního kroku totiž potřebují játra konkrétně vitamíny B2, B6, A, C, E a betakaroten, z minerálních látek železo, hořčík, mangan, molybden, zinek, ale také selen.


DRUHÁ FÁZE DETOXIKACE:

Aby škodliviny, které se vyloučily do krve, mohly být močí, stolicí či kůží vyloučeny z těla ven, musí bezprostředně na první fázi navazovat fáze druhá. Ta ale může probíhat pouze za předpokladu, že játra mají k dispozici také bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, zmíněné vitamíny B6, B9 a B12, ale také síru. Z toho tedy jasně vyplývá, že samotné zeleninové šťávy nestačí pro druhou fázi. Jsou jen ideální možností, jak mobilizovat aktivní vyloučení škodlivin do krve.


K tomu, aby detoxikace probíhala komplexně, tedy včetně vyloučení toxinů z těla, potřebujeme komplexnější detoxikační jídelníček.


UŽ JE VÁM JASNÉ PROČ ZELENINOVÉ ŠŤÁVY A DLOUHÉ PŮSTY S BYLINKOVÝMI ČAJI NA ÚČINNOU DETOXIKACI NESTAČÍ ?


MÉ DOPORUČENÍ PRO ÚSPĚŠNOU JARNÍ DETOXIKACI:

Aby detoxikace byla účinná , je velmi vhodné vyhradit si 1-2 týdny pro odlehčený tzv. detoxikační jídelníček, kde nesmí chybět žádné živiny pro játra, ale současně nesmí obsahovat potraviny, které detoxikaci znemožňují tj. :


- bílý cukr, bílá mouka a všechny produkty z nich vyrobené

- přemíra červeného masa

- uzeniny

- nefermentované mléčné výrobky

- průmyslové ztužené tuky a oleje

- všechny průmyslově upravené potraviny a polotovary !!!

- cigarety a alkohol

- přemíra kávy


Začněte do jídleníčku zařazovat větší množství zelených potravin

(rukola, polníček, špenát, později divoké bylinky jako pampelišky, kopřivy).


Dávejte přednost hořké zelenině

(rukola, čekankové puky, radicio a později hořké divoké bylinky).


Vhodné je i kyselé a hořké ovoce

(citrony, grepy, kiwi a všechny bobuloviny).


Pro zvýšený příšun vitamínů skupiny B a C, zařazujte fermentované obilniny a kvašenou zeleninu.


Bez bílkovin játra nemohou detoxikaci provádět. Dbejte výhradně na lehké formy, jako jsou fermentované malé luštěniny. Z živočišných bílkovin jsou vhodné vejce, ryby a kvalitní drůbež. Z mléčných výrobků doporučuji výhradně kvašené formy !


Jako zdroje nenasycených mastných omega-3 kyselin doporučuji sardinky, makrelu, divoký losos, sladkovodní ryby, ale také namočené ořechy a semena, které jsou současně i rostlinnými bílkovinami.


Z tuků doporučuji v detox týdnu hlavně lehké varinaty, jako olivový olej extra panenský, přepuštěné máslo a kokosový olej. Máslo či sádlo je také správně, ale při detoxu dejte přednost přepuštěnému máslu a kokosovému oleji.


Do každeho z jídel přidávejte kurkumu a začněte opět používat čerstvé bylinky a klíčky.

Popíjejte teplou vodu s čerstvou citrónovou šťávou a hořké bylinkové čaje např. z ostropestřce, vilcacory nebo lapacho.


Vedle detox smoothie a listových salátů nezapomínejte denně na teplé zeleninové polévky a lehká jídla z jedné pánve.


Z doplňků kvalitní zelený ječmen či chlorella jsou vítané, ale nejsou podmínkou.


Skvělou inspiraci pro detox jídelníček najdete v mé knize DEJ TĚLU ŠANCI

v kapitole VAŘÍME V ELEMENTU DŘEVO od str. 148 do 175.


Foto : Petra Novotná, z knihy Dej tělu šanci




706 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page