top of page

Nejzdravější pomazánka ?

I když jako propagátorka pětielementové kuchyně nejsem příznivcem suchých chlebových pokrmů, protože podle TCM zdrojem postnatální (životní) energie je především pokrm tepelně upravený, přesto následující pomazánku připravuji doma často a považuji ji za TOP mezi studenými chlebovými pokrmy.


Nebudu vás napínat, mám na mysli SARDINKOVOU POMAZÁNKU.


PROČ PRÁVĚ TATO POMAZÁNKA JE TOP ?


Hned z několika důvodů a není jich málo. Na úvod je jen důležité připomenout, že sardinky nesmíme zaměňovat se šproty a sledi, které patří do stejné čeledi. Pravé sardinky žijí ve Středozemním moři a v Atlanském oceánu. Při koupi sardinek sledujte na obalu, jestli ve složení jsou opravdu sardinky a pokud možno s kůží a skeletem. Ideální když jsou ve vlastní šťávě. Kdyby jste takové nenašli, dejte alespoň přednost sardinkám v olivovém oleji.


Tím, že sardinky patří mezi malé rybky, které nežijí dlouho, je jejich kontaminace těžkými kovy minimální. Navíc žijí volně v hejnech ve velkých hloubkách a dávají přednost chladnějším vodám. Všechny tyto vlastnosti přispívají k tomu, že sardinky jsou pro nás skvělým, dokonce vynikajícím zdrojem velkého množství živin.


Především jsou velmi výživnou a dobře stravitelnou, vysoce kvalitní živočišnou bílkovinou. Sardinky patří mezi tučné ryby a jejich rybí olej je bohatým zdrojem nejlépe využitelných a pro naše tělo okamžitě dostupných esenciálních omega-3 nenasycených mastných kyselin - EPA a DHA. Tyto mastné kyseliny jsou pro naše zdraví nepostradatelné a jsou nezbytné pro zdravou funkci mozku, nervového systému, ledvin a také pro zdravé srdce. Už to je velmi pádný důvod, aby se sardinky staly pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Jedenkrát až dvakrát týdně konzumace sardinek, zabezpečí potřebnou dávku těch nejkvalitnějších omega-3 nenasycených mastných kyselin.


Ale tím výčet živin zdaleka neskončil. Sardinky obsahují vitamín D. Jedna konzervička sardinek pokrývá denní spotřebu vitamínu B12. Tolik skvěle dostupného vápníku v podobě skeletu sardinek, má málo která potravina. A samozřejmě nechybí hořčík, fosfor, selen a zinek. Sardinky jsou zdrojem dokonce vysokého obsahu koenzymu Q, který je základním prvkem pro výrobu energie v mitochondriích.


Další úžasnou výhodou sardinek, je jejich rychlá a jednoduchá příprava. V našich zeměpisných šířkách je můžeme koupit nejčastěji v zamrazené podobě. Potom stačí sardinky rozmrazit a orestovat na rychlo na pánvi s olivovým olejem a citronem. Sardinky v konzervě nabízí možnost extra rychlé přípravy vynikající pomazánky, kterou můžeme také připravit podle principů pětielementové kuchyně, to znamená přidat do pomazánky potraviny, které reprezentují další zbylé čtyři chutě. Sardinky patří do elementu VODA (slaná chuť), stejně jako všechny ryby a mořské plody.


RECEPT NA PĚTIELEMENTOVOVU SARDINKOVOU POMAZÁNKU:


SUROVINY:


OHEŇ: špetka kurkumy


ZEMĚ: 2 lžíce másla

2 sterilované okurky na jemno nakrájené


KOV: 1 cibule na jemno nakrájená

barevný pepř z mlýnku

špetka indického kari


VODA: nerafinovaná sůl

2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě


DŘEVO: ½ citrónu

2 lžíce BIO rajčatového protlaku v tubě z DM


Příprava pomazánky:

Sardinky zbavíme vlastní šťávy

Do misky dáme sardinky a máslo

Přidáme indické kari, barevný pepř, sůl a kurkumu

Přikápneme citrón a přidáme rajčatový protlak

Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka

Zamícháme nasekanou cibulku a na kostičky nakrájený okurek


Pomazánku konzumujeme s domácím kváskovým chlebem a kousky čerstvé mrkve


DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJI


foto: Petra Novotná, z knihy Děj tělu šanci



2 425 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page