top of page

Přerušované hladovění je skvělá forma, jak hubnout a posílit své zdraví

JE ALE TENTO ZPŮSOB HLADOVĚNÍ VHODNÝ OPRAVDU PRO VŠECHNY ?


Odpovídám hned v úvodu, že přerušovaná hladovka pro všechny vhodná NENÍ.

Shrňme si několik důležitých faktů o přerušovaném hladovění:


Já osobně nejsem zastáncem žádné hladovky. Důvod je jasný. Delší půsty neprospívají našemu zdraví, především játrům. A přestože jsou několikadenní půsty určené hlavně pro čištění organismu, vedou spíše k jeho zatížení. Vysvětlení je jednoduché. Aby játra mohly vykonávat detoxikační činnost, potřebují spoustu živin. Mezi nimi i bílkoviny, které si tělo neukládá do zásoby a proto jejich přísun musíme zajišťovat každý den.


O to více mě zaujala nová forma přerušovaného hladovění, která přináší pro tělo spoustu plusů, ale ve skutečnosti hladověním není. V intervalu 16 hodin hladovíme a 8 hodin můžeme jíst. Navíc si časový interval hladovění nastavíme podle toho, jak vyhovuje právě nám. Mě osobně se osvědčilo, začít s hladovkou ve 20.00 hodin večer. Z velké části ji tak můžeme prospat a druhý den v poledne ve 12.00 hodin se již můžeme plnohodnotně naobědvat, odpoledne nejlépe nasvačit a večer vydatně povečeřet. V každém hlavním jídle je přitom důležité dbát na dostatek výživné bílkoviny a skládat si porce podle PRAVIDLA PĚSTÍ. Nedostatek bílkovin v našich porcích při přerušované hladovce, by mohl vést k destabilizaci hladiny krevního cukru a ke zvyšujícím se chutím na sladké.


K ČEMU JE PŘERUŠOVANÁ HLADOVKA DOBRÁ ?

Ozdravných efektů tohoto krátkého hladovění je opravdu hodně, jak potvrzuje i řada vědeckých studií (ty uvádím v mé druhé knize v použitých zdrojích). Jeden z velmi zásadních efektů je ozdravění střevní mikroflóry, posílení imunity a snížení hladiny inzulínu v krvi. Jestliže uvážíme, že většina civilizačních nemocí je právě způsobena nezdravým střevním prostředím, propustným střevem a vysokou hladinou inzulínu v krvi, které vedou ke vzniku zánětů v těle, tak možná právě v přerušované hladovce nacházíme jednu z možností, jak zaněty v těle redukovat a tím se chránit proti civilizačním nemocem. To je skvělá zpráva, ale POZOR!


PŘERUŠOVANÁ HLADOVKA NENÍ VHODNÁ PRO KAŽDÉHO !

Pro zlepšení svého celkového zdraví můžete přerušovanou hladovku uplatňovat např. dvakrát do týdne. Bohužel ale lidé, kteří jsou pod velkým stresem, trpí vyčerpáním, únavovým syndromem či závislostí na sladkém, pro ně přerušované hladovění vhodné NENÍ ! Vedlo by k většímu vyčerpání, k hojnějšímu vylučování stresových hormonů a k ještě vyšší hladině cukru a inzulínu v krvi. Teprve plnohodnotným, pravidelným a vyváženým jídelníčkem je nutné stabilizovat hladinu krevního cukru. Relaxací, vydatným spánkem a přiměřeným pohybem odstranit další stresory a potom můžete přerušované hladovění vyzkoušet i VY.


PROTO POZOR, přerušovaná hladovka je vhodná pouze pro ty z vás, kteří máte relativně dobře stabilizovanou hladinu krevního cukru a netrpíte neovladatelnými chutěmi na sladké a energetickými výkyvy v průběhu dne. Ale i pro vás je velmi důležité si hlídat dostatečný přísun živin.


PŘERUŠOVANÁ HLADOVKA NESMÍ BÝT O SNÍŽENÉM PŘÍSUNU ŽIVIN ! PŘERUŠOVANÁ HLADOVKA NENÍ ANI DIETOU !


To je potřeba si uvědomit ! Proto v osmihodinovém okénku musíme načerpat zpět dostatek živin v podobě plnohodnotných bezpečných sacharidů, bílkovin a tuků a svůj talíř si skládat podle PRAVIDLA PĚSTÍ, jak vysvětluji v obou mých knihách.


PŘERUŠOVANÁ HLADOVKA TAKÉ NENÍ VHODNÁ PRO TĚHOTNÉ A KOJÍCÍ ŽENY, DIABETIKY NA INZULÍNU A DĚTI !


JAK HUBNOUT S PŘERUŠOVANOU HLADOVKOU ?

Přerušovanou hladovkou se dá i skvěle a zdravě redukovat váha. Spoustě žen středního věku se nedaří hubnout, přestože mají vyvážený a zdravý jídelníček a sestavují si své porce podle PRAVIDLA PĚSTÍ. Důvodem proč váha nejde dolů, je neschopnost buněk využívat tuky jako další zdroj energie vedle cukrů. To znamená, že mitochondrie (malinkaté organely v buňkách, které vyrábí energii) ztratily schopnost přepínat z cukrů na tuky a obráceně. A právě správně vedená přerušovaná hladovka může pomoci tento problém vyřešit.


JAK ?


Program, díky kterému naučíme naše mitochondrie opět přepínat mezi tuky a cukry, jsem nazvala ZÁCHRANNÝ KRUH a jeho správné uplatňování popisuji v mé druhé knize ŠANCE PRO ŽENU 40+.


ZJEDNODUŠENĚ MŮŽEME PŘERUŠOVANÉ HLADOVĚNÍ NAZVAT TRÉNINKEM PRO NAŠE MITOCHONDRIE, KTERÉ HLADOVĚNÍM UČÍME PŘEJÍT Z PROGRAMU CUKR DO PROGRAMU TUK.


Ilustrace z knihy Šance pro ženu 40+






1 472 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page