top of page

Quinoová polévka s batáty a koprem

(3 l)


Veganská polévka (s výjimkou přepuštěného másla).


Tato netradiční polévka je výborná a díky čerstvému kopru se hodí hlavně v létě, ale připravit ji z kopru zamraženého můžete celoročně.


Obecně panuje chybný názor, že z polévek se tloustne. Polévek ale  není třeba se obávat. Napadá mě jen jediná věc, která by se jim dala případně vytknout: totiž že se některé polévky zahušťují jíškou připravenou z másla a bílé mouky. Máslo je v pořádku, bílá mouka ne! Pětielementová kuchyně mě posunula ve vaření polévek úplně na jinou rovinu. Od té chvíle, co jsem začala vařit pětielementové polévky, staly se pro mě tím nejoblíbenějším pokrmem. A není divu. Správně připravená polévka nejen že výborně chutná, ale i skvěle harmonizuje tělo a je opravdovým lékem. Nejlépe ze všech druhů pokrmů odstraňuje energetické blokády v těle, a přesto, že je teplá, může mít jemně jinující (zchlazující) účinek. Právě polévky dokážou nejlépe vyrovnávat energetické nerovnováhy  a harmonizovat oblast jater a srdce. Vrací energii oslabenému zažívání. A další dobrá zpráva ‒ jejich pravidelná konzumace snižuje chutě na sladké, podobně jako teplé obilné snídaně, a vede k redukci váhy.


Polévka navíc může být plnohodnotným pokrmem, když do ní přidáme bílkoviny. Taková polévka skvěle sytí a doporučuji konzumovat ji třeba jako snídani nebo rychlý oběd či večeři v pracovním týdnu, kdy není čas na větší vaření. Šetří vám také čas, protože polévky lze navařit na dva až tři dny dopředu a můžeme je skladovat v uzavřených krabičkách v lednici nejlépe v nulové zóně.


Recept na quinoovou polévku, ve kterém je i cizrna, je typickým příkladem velmi dobře sytící polévky, kterou právem můžeme nazvat i hlavním chodem a je docela jedno, jestli si ji dáte na snídani, k obědu či večeři. V každé části dne vám udělá velmi dobře. Je výživná, dodá energii zažívání , harmonizuje a osvěžuje.


SUROVINY NA POLÉVKU:

OHEŇ: 80 g quinoy

             špetka kurkumy


ZEMĚ: 200 g batátů

            1 pórek

            2 lžíce přepuštěného másla

            2 dcl domácího kokosového mléka 


KOV:    2 plátky zázvoru

            na špičku nože bílého pepře


VODA:  200 g BIO cizrny (zavařené, z DM drogerie)

              2,5 l vody

              2 kostky bio zeleninového bujónu

              nerafinovaná sůl


DŘEVO:  šťáva z ½ citrónu

                3 lžíce nasekaného kopru (možno i mraženého nebo sušeného)

                1 lžíce probiotik


POSTUP:

Příprava fermentované quinoy:

Quinou nasypeme do misky, zalijeme vodou a mícháme, až se vytvoří pěna. Slijeme a quinou zalijeme čerstvou vodou. 

Přidáme 1 lžíci probiotik (Tibi vodní kefír nebo jablečný ocet) a misku zakryjeme papírovou utěrkou.

Necháme 24 hodin fermentovat a potom opět propláchneme. Můžeme skladovat v uzavřené krabičce v lednici.


Příprava polévky:

Na přepuštěném másle restujeme v hrnci opraný a na jemná kolečka nakrájený pórek. Batáty umyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostky o velikosti 1,5 x 1,5 cm.

Připravené batáty přidáme do hrnce a restujeme spolu s pórkem. Do zeleniny vmícháme předem nafermentovanou quinou. Přidáme zázvor a rozdrobíme bio bujón. Zalijeme vodou a necháme pod pokličkou probublávat asi 30 minut. Až budou batáty měkké, přidáme dobře propranou sterilovanou cizrnu. Zakápneme šťávou z citrónu a přisypeme kurkumu. Přilijeme kokosové mléko. Dochutíme bílým pepřem, podle chuti dosolíme. Na závěr do polévky zamícháme najemno nasekaný kopr.


Foto : Petra Novotná



629 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page